Alla dessa dagar

Har du också tänkt på att ALLTING har fått en egen dag nu för tiden. Visst kan det vara bra för att uppmärksamma vissa saker. Men en del kan man ju verkligen fundera över medan andra borde vara självklara alla dagar.

Den 3 februari är det ”ANDNINGENS DAG”.
Andningen är så klart jätteviktig. Men vet du varför, mer än att vi behöver syre?
När du andas genom näsan värms luften upp, näsans flimmerhår tar hand om damm och bakterier/virus. Luften är på så sätt väl förberedd för att komma ner i lungorna. Näs-andning gör oss heller inte torra i munnen.

När vi fyller lungorna, ska diafragman pressas ned mot magen. På så sätt masseras tarmar och alla andra inre organ, vilket ger en gladare och bättre fungerande mage. Dessutom sitter hjärtsäcken förankrad i diafragman, så en bra andning gynnar även hjärtat.

Många andas dåligt hela tiden. Får inte in tillräckligt med syre, andas knappt alls eller andas för fort och forcerat. Som om de ständigt är jagade. Andas man så blir ofta musklerna runt hals, nacke, axlar, revben med flera stela och spända. Det kan ge upphov till smärta och andningsproblem som astma och andra sjukdomstillstånd. Dessutom kan kroppen uppleva syrebrist och försurning genom att för mycket koldioxid blir kvar.

Vi har också blivit itutade att vi ska hålla in magen för att se snygga och smala ut. Men då är det väldigt svårt att andas riktigt. Se på ett litet barn hur mage och bröstkorg rör sig helt naturligt. Vi har alla kunnat, men sen glömt av det.

Så är det inte dags att lära om. Givetvis ska vi ha bra hållning. Men sänk axlarna, slappna av, låt magen puta ut när du andas in, för att sen sjunka in när du andas ut. Låt diafragman jobba. Töm lungorna ordentligt. Svårt? Lägg dig på rygg med böjda ben, lägg en bok på nedre delen av magen och se hur den höjer och sänker sig. Lugna, djupa inandningar, håll kvar utandningen lite extra. Träna varje dag, skicka ut syre till kroppens alla celler och du kommer må så mycket bättre.

Så ge andning din dag – varje dag.