En god natts sömn

Fullmånen brukar störa min nattsömn en del. Men annars så sover jag för det mesta bra. Men säkert lite för få timmar. Jag har svårt att komma i säng på kvällen.
Hur har du det med sömnen? Sover du tillräckligt länge, får du din djupsömn och vaknar utvilad?

En god sömn har stor betydelse för vår hälsa och hur vi mår. Liksom andningen, som jag brukar tjata om. En enstaka natt med sämre sömn klarar vi, men om vi alltid sover dåligt kan vi faktiskt skada hjärnan.

Du som varit på lymfmassage hos mig vet hur jag brinner för lymfsystemet. Lymfsystemet går ju i hela kroppen, utom hjärnan, och är vår stora ”dammsugare” i kroppen. Men nyligen har forskare upptäckt att även hjärnan faktiskt har ett lymfsystem. Det Glymfatiska systemet. Det hjälper till att städa hjärnan medan vi sover. Om vi inte kommer ner i djupsömn så fungerar inte denna livsvikta process. Tar vi sömnmedel sover vi på kemiskt vis och hamnar inte i djupsömn. Detta är ju så spännande?

Jag följer en pod som heter HälsoSant och i dagens avsnitt berättar Anders Lönedal om detta. Lyssna du också. Anders berättar även i tidigare avsnitt om lymfsystemet. Dessutom finns det många avsnitt med andra spännande ämnen.
Så fantastisk människokroppen är. Och så viktigt det är att vi faktiskt tar hand om oss.

 

http://gantrack.com/t/pm/1263975354218/