Skonsam smärtlindring

Så här års börjar det bli full fart på oss efter vintervilan. Trädgårdsarbete, byte till sommarhjul, löparrundor, golfrundor, cykelturer, bära fram trädgårdsmöbler, putsa på båten. Ja listan kan göras lång.
Visst blir man pigg av att komma ut i solen och naturen, andas in vårluften och att röra på sig. Men det kan också ge sig till känna som olika smärtsamma problem i kroppen. När man gör det man är ovan vid kan kroppen säga ifrån. Hur brukar du göra när du får ont.

Brukar du få ont i kroppen? Hindrar det dig från att göra vissa saker? Brukar du få ont av att träna? Äter du smärtstillande preparat för att slippa ha ont? Att äta mycket medicin belastar kroppen och ger inte sällan andra problem, som till exempel magont. Massage är ett skonsammare sätt att behandla smärta.

Massage hjälper till att lindra smärta i skadade muskler genom att skicka antiinflammatoriska meddelanden till muskelceller. Detta upptäckte kanadensiska forskare för flera år sedan. Idrottare har länge använt massage för att lindra smärta och främja återhämtning. Trots att man länge har vetat att massage minskar kronisk smärta, till exempel ryggsmärta, var de först 2012 man såg de biologiska effekterna av massage. Man fann bevis för att massage behandlar muskelsmärta på ett liknande sätt som antiinflammatoriska piller.

Massage är ett säkert och hållbart alternativ att använda i medicinsk praxis, sa Dr Mark Tarnopolsky. ”Vi vet att motion är ett bra universalmedel”. ”Massage kan öka några av de gynnsamma fördelar som vi får från träning.” Dessutom ger de antiinflammatoriska signaler som frigörs av massage förbättrad förmåga för muskelcellerna att göra nya mitokondrier , det vill säga att sköta ämnesomsättningen som omvandlar mat till energi.