Rosa band och bh-band

Oktober är en rosa månad. Det är rosa band, bröstcancergala och många andra sätt att sätta bröskcancer i focus. Mitt bidrag i ämnet handlar såklart om lymfsystemet, lymfnoder och vad vi kan göra för att ta hand om våra bröst. Gäller kanske mest kvinnor, men även män kan drabbas.
En av lymfsystemets huvuduppgifter är att ta hand om främmande partiklar, till exempel cancerceller. Är systemet överbelastat eller av annan anledning inte kan sköta sitt jobb kanske inte cancercellerna blir eliminerade. Att hjälpa sitt lymfsystem kan bidra till en bättre hälsa.
Har man drabbats av bröstcancer kan man efter operation få problem med ödem. Här hjälper lymfmassagen väldigt bra för att minska eller att helt få bort svullnaden. Behanlingen har då till syfte att hjälpa kroppen hitta nya vägar för lymfvätskan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har lymfnoder i hela kroppen, men väldigt många sitter vid hals, bröst/bröstben och armhåla (ca 200 av 800-1000). Det finns givetvis många orsaker till att man drabbas av cancer och andra sjukdomar. Men om vi håller vårt lymfsystem så rent som möjligt har vi bättre förutsättningar att hålla oss friska. Bröst är riktiga skräpsamlare och där finns ibland mycket lymf-last och lymf-vätska. Vi bör känna igenom brösten för att upptäcka eventuella knölar. Men vi kan också massera brösten, pumpa i armhålan och få bort slagg som sitter fast i och runt bröstet, på bröstmuskeln och även dränera bort överflödig vätska.

Bh-band är ett stort gissel. Liksom tighta byxlinningar, strumpresårer och annat som sitter åt. Har man stor byst behövs stödet av en bh. Men att ha hårt åtsittande band rätt över kroppen gör att bland annat lymfflödet stagnerar. Lymfkärlen, som finns i hela kroppen, kläms åt och lymfvätskan får svårt att flöda fritt. Blir det stopp i flödet kan det samlas slagg (lymflast) och risken för inflammation, värk, dåligt immunförsvar, ödem och sjukdomar ökar.

Hitta en bh som avlastar utan att sitta för hårt. Gå utan bh när du kan. Vill du ändå ha lite stöd, använd ett lycralinne men förstärkning över bysten som håller på plats utan att skära in. En välsydd BH med breda axelband avlastar bättre. Undvik byglar som skär in och blockerar. Får du märken av din BH bör du skaffa en ny, bättre modell.

Oväntade problem av din BH

  • Magont – om BHn är för tajt kan den trycka på magsäcken och mellangärdet. Har du tung byst med för dåligt stöd går du framåtlutad och får tryck över magen.
  • Nickelallergi av spännet.
  • Stickningar i armar och händer på grund av att nerver, blodkärl och muskler kläms åt.
  • Huvudvärk på grund av att nerver, blodkärl och muskler kläms åt.
  • Eksem under brösten på grund av värme och fukt. Detta kan också utvecklas till hudsvamp.
  • Andnöd – en hårt sittande BH gör det svårt att djupandas, vilket kan ge rubbnigar i balansen syre–koldioxid.
  • Ont i knän och höfter. Om BH-banden sitter dåligt går du och drar upp axlarna, som i en förlängning påverkar andra delar av kroppen.