Apelsiner hör julen till. Både nyttigt, gott och fint att dekorera med. Men här ska du får något mer att använda dem till.

Ta en apelsin. Sträck ut dig på rygg på golvet med böjda ben. Fötterna placeras lagom långt från sätet för att svanken ska vila bekvämt mot golvet. Insidan av låren är avspända. Armarna ligger längs bålen med handflatorna i golvet. Apelsinen ligger nära högerhanden. Utan att lyfta upp axel, armbåge eller underarmen rullar du nu sakta apelsinen med fingertopparna parallellt med kroppen, i riktning mot fötterna. Tänk dig att armen är tänjbar. Den ligger ordentligt mot golvet. Långsamt roar du dig med att föra apelsinen längre ut med fingertopparna utan att tappa den. Rulla lite fram och tillbaka och i sidled. Gör detta i 1–2 minuter.

Ta sedan apelsinen i handflatan och lyft handen, stödd på armbågen, fortfarande med handflata och underarm vända nedåt. Lyft apelsinen sakta, sakta mot taket utan att axel och armbåge släpper från golvet. Du kommer att känna i vilket ögonblick underarmen blir vertikal (handen tippar över).

Apelsinen vilar i den uppåtsträckta handflatan med tummen närmast ansiktet. Fingrarna är utspärrade. Handflatan är kupad, den blir ett bo för apelsinen. Försök att känna denna kontakt med apelsinen inne i handkupan, hur tung den är. Fingrarna rör inte längre vid apelsinen. Tänk på att inte blockera andningen utan andas lugnt genom näsan.

Lägg varsamt ner apelsinen intill kroppen igen. Sträck ut båda handflatorna mot golvet, båda armarna. Jämför nu hur kontakten av de båda kroppshalvorna känns mot golvet. Känn efter hur hela kroppen känns. Armar, ben, ögon osv. Titta dig också i spegeln och jämför. Jag lovar, du vill göra övningen på andra sidan också.

Njut av en skön och avslappnad jul.

 

(Övningen är hämtat ur Thérèse Bertherats bok ”Kroppen har sina själ. Det går också bra att använda en boll i liknande storlek och med samma tyngd som en rejäl apelsin)