Hur mår dina fötter?

 

Hur vi står och går påverkar faktiskt hela kroppen. Det är lätt att man fokuserar på den delen som gör ont i kroppen. Men om man ser hur muskler och bindväv samverkar kan man lätt förstå att en felaktig fotställning kan ge upphov till både knä, höft och axel/skulderproblematik. Det handlar förstås inte enbart om fötterna, även om det ofta är där problem uppstår.

Det handlar om våra posturala muskler. Det vill säga våra hållningsmuskler, de djupa musklerna som håller oss upprätta. Alltså inte de muskler som vi oftast har spänningar i för att de jobbar för mycket.

Man kan behöver komma tillrätta med fotproblematiken innan man fortsätter med ett annat problem. Eller stärka höftböjaren för att sätet ska jobba riktigt. Ibland räcker det med att få ordning på fötterna för att kroppen själv ska ställa in sig rätt. Men en felaktig fotställning, ihop med för svag eller stark muskulatur i andra delar av kroppen, kan ge problem som artros i knä eller höft.Man kan träna sina fötter och stärka fotvalven och slippa både inlägg och de problem som svaga fotvalv ger.

Det finns övningar som hjälper till att balansera upp musklerna och för att få bättre kontakt med sin kropp. Det är därför som jag ibland ägnar lite mer tid åt undersökningar och övningar i stället för bara massage.
Om inte du ändrar på ditt invanda rörelsemönster och stärker upp kroppen inifrån kommer aldrig någon behandling att få en långvarig effekt.
Att göra sina hemövningar är därför bästa medicinen för en väl fungerande kropp.

http://gantrack.com/t/pm/1414173161069/