Nu är våren äntligen på gång
Underbart. Små vårtecken överallt. Ljuset, knopparna i rabatten, dofterna.
Våren gör oss också mer aktiva, lite fler promenader, jogginskorna åker på, trädgårdsarbetet kommer igång och mycket annat. Men då kommer ofta också en del problem och värk i kroppen.
Träna trots smärta
Har du ont i kroppen och smärtor som hela tiden återkommer trots behandlingar av alla de slag. Det troliga är att du har ett rörelsemönster som inte är optimalt och som du hela tiden återkommer till. Se på hur ett litet barn har fötterna när de går, hur de böjer sig för att plocka upp något, hur de bär och så vidare. När vi blir äldre har vi tappat det naturliga sättet att röra oss och belastar på så sätt muskler och leder fel. Givetvis kan vi varit med om olyckor och skador på vägen som ställer till det. Men det handlar ändå ofta om att träna och träna rätt för att bli smärtfria. Även om det känns.
Nu menar jag inte att det alltid är tuff styrketräning som är det rätta, utan att istället lära om till barnets naturliga sätt. Då slipper vi spänningar och använder det som kallas postural muskulatur.
Det finns mycket som påverkar vår hållning. Dålig muskelbalans, svaga muskler, stela muskler, trötthet, depression, ålder, benskörhet och en hel del annat. Hur har du det med hållningen? Tänker du på hur du sitter, står och går. Med en bra hållning hittar kroppen jämvikt och de ytliga musklerna blir inte lika belastade. Det gör att du inte blir lika spänd och får ont i kroppen. Dessutom påverkas andning och humör av din hållning. Och tvärsom. Du har alltså mycket att vinna med en bra hållning.
De posturala musklerna
Det är kroppens posturala muskler som har med hållningen att göra och hjälper oss att stå upprätt. Utan dessa skulle vi kräla omkring på golvet.
De posturala musklerna jobbar mest statiskt och korrigerar hållningen genom små dynamiska kontraktioner.
De posturala musklernas funktion är:
- att hålla kroppen upprätt
- motverka tyngdkraften
De posturala musklerna är:
- nackrosetten (precis under skallbenet)
- långa ryggmuskeln (M. Erector Spinae, som består av mängder av småmuskler)
- kappmuskeln (M. Trapezius)
- höftböjarmuskeln (M. Iliopsoas)
- främre lårmuskeln (M. Quadriceps Femoris)
- djupa vadmuskeln (M. Soleus och andra småmuskler i vaden som också påverkar våra fötter)