Andas in, andas ut

I veckan som gick fick jag känna på vad kroppen gör med en när man upplever stress och man inte andas ordentligt. Jag fick besked om att jag behövde lämna min lokal inom några dagar på grund av nödvändiga fasadarbeten. (Som väl är blev det inte så akut och du behöver inte oroa dig, det kommer att lösa sig bra.) Men under de timmar jag oroade mig, fungerade inte kroppen alls. Som vi ofta gör när vi drabbas av stress, slutade jag andas med full kapacitet och det kändes i kroppen. Lyckligtvis har jag lärt mig andningsteknik så jag kunde stanna upp och ge kroppen vad den behövde.

Som spädbarn andas vi riktigt med automatik. Men med åren glömmer vi ofta av hur vi ska göra. Bland annat på grund av stress och rädsla. Många går omkring och andas ytligt hela tiden. Om andningen är grund under längre tid får inte kroppen vad den behöver i form av tillsatt syre och bortförsel av giftig koldioxid. Tarmen och andra organ får inte heller en nyttig massage av diafragman. Det kan ge oss allt från spända muskler runt hals, nacke och bröstkorg till allvarliga sjukdomar.

Det syns ofta på halsmusklerna om man spänner sig vid andning. Ibland syns det till och med att diafragman sitter fast som ett band i huden under revbensbågen.
Med en bra andning mår vi så mycket bättre och kan syresätta kroppens alla celler så de får möjlighet att göra sitt arbete optimalt. Det är lika viktigt som att ge cellerna rätt bränsle genom näringsrik kost

Det går att förbättra hälsan avsevärt genom att lära sig andas på rätt sätt. Om du inte är van vid att ta djupa andetag kan du känna obehag, blir yr och få ont i början. Börja med några få djupa andetag och öka efterhand som kroppen ger dig tillåtelse. Det går att lära om, men krävs att man övar.

Andas in långsamt genom näsan så magen nedre del putar ut och räkna till fyra (lägg en hand här och känn att det rör sig). Andas ut genom att långsamt pysa ut och räkna till fyra. Känn lugnet i kroppen. Det är diafragman som trycker ut magen och sedan hjälper till att tömma lungorna. Diafragman är också lymfsystemets viktigaste pump, tillsammans med vadmusklerna.
Vill du, kan vi träna andning några minuter nästa gång du är på behandling.

diafragmanandning

 

 

 

 

 

http://gantrack.com/t/pm/1169109743088/