I oktober skänker jag 20:- av varje lymfmassagebehandling till Rosa Bandet

Rosa band och bh-band

Att ta hand om sin kropp för att hålla sig frisk känns självklart för många av oss. Att äta bra, motionera, dricka måttligt och sova gott är självklara saker när man pratar om hälsa. Men det finns andra saker som kan påverka hur vi mår. Som till exempel våra kläder.

Bh-band är ett stort gissel. Liksom tighta byxor, linningar och strumpresårer. Har man stor byst behövs stödet av en bh. Men att ha hårt åtsittande band rätt över kroppen gör att bland annat lymfflödet stannar upp. Kanske kan du inte heller vidga bröstkorgen helt när du andas. Lymfkärlen, som finns i hela kroppen, kläms åt och lymfvätskan får svårt att flöda fritt. Blir det stopp i flödet kan det samlas slagg (lymflast), risken ökar för inflammation, värk, dåligt immunförsvar, ödem och sjukdomar.

Hitta en bh som avlastar utan att sitta för hårt. Gå utan bh när du kan. Vill du ändå ha lite stöd, använd då till exempel ett lycralinne men förstärkning över bysten som håller på plats utan att skära in. Använd inte heller för trånga kläder. En trång linning eller tighta jeans gör att man lättare samlar vätska i kroppen och svullnar, särskilt om man sitter still mycket. Med lymfmassage sätter man fart på cirkulationen.

Oväntade problem av din BH

  • Magont – om BHn är för tajt kan den trycka på magsäcken och mellangärdet. Har du tung byst med för dåligt stöd går du framåtlutad och får tryck över magen.
  • Nickelallergi av spännet.
  • Stickningar i armar och händer på grund av att nerver, blodkärl och muskler kläms åt.
  • Huvudvärk på grund av att nerver, blodkärl och muskler kläms åt.
  • Eksem under brösten på grund av värme och fukt. Detta kan också utvecklas till hudsvamp.
  • Andnöd – en hårt sittande BH gör det svårt att djupandas, vilket kan ge rubbningar i balansen syre–koldioxid.
  • Ont i knän och höfter. Om BH-banden sitter dåligt går du och drar upp axlarna, som i en förlängning påverkar andra delar av kroppen.